​Er anerkendelse en konkurrence sport?

Min svigermor arbejdede i Anva, et stormagasin som eksisterede i København dengang, hvor Barbie dukken kom til Danmark. Med mellemrum blev medarbejderne kontrollerede for tyveri, når de gik hjem. Min svigermor fortalte mig, at en dag kom kontrollen og 5 medarbejdere blev pågrebet. Dagen efter kom kontrollen igen og denne gang, blev 37 medarbejdere pågrebet.


Jeg er modstander af ‘månedens medarbejder’ men tilhænger af anerkendelse.

Det lyder hårdt, men jeg tror bestemt ikke, at jeg er alene om, at det er muligt at ‘ryste posen’ for hvordan anerkendelse gives og hvad anerkendelsen kan føre til i virksomhederne. Når altså ‘redskabet’ anerkendelse bruges klogt, ofte og (k)ærligt.


En gruppe medarbejdere er samlede og de ved, at én af dem skal fremhæves om et øjeblik. Stemningen er et mix af blandede følelser. Et par stykker ved godt, at valget vil være en af dem. Resten ved, at det ikke bliver dem. Ej heller denne gang.

Lederen træder frem og udråber med behørig sitren i stemmen, navnet på den meget dygtige medarbejder. Jublen bryder løs og minder om det vi kan se, når amerikanske guruer har en sal fuld af klappeentusiaster.

Men hvis man tager lyden fra og kun ser medarbejderne ind i øjnene, hvad ser man? Er det glæde og begejstring hos samtlige medarbejdere, som udtrykker at de virkelig føler, at deres indsats har betydning? Eller er det sørgmodighed og afsky, som udtrykker en opgivenhed overfor, at det jo er ligegyldigt hvad de end gør?


Det triste er, at ledelsen mener at virksomhedens anerkendelses-alibi er i orden. Det krydses af med ordene:” Jo, jo vi anerkender skam vores medarbejdere. En medarbejder fremhæves hver måned, for noget ‘ekstraordinært’ og det motiverer alle de øvrige medarbejdere. Så vi har en god anerkendelseskultur”.


Hvorfor er det lige, at mange virksomheder og ledere mener, at anerkendelse skal være en konkurrence, hvor der uddeles en anerkendelses-medalje?

Er det kun få, som skal belønnes ud fra det ‘ekstraordinære’, som lederne har bestemt hvad dækker over og hvor lederne er dommerne?


Det, som jeg mener er galt med månedens medarbejder, er konsekvensen af demotivation hos størstedelen af medarbejderne. Dsv. alle andre end den, som vinder konkurrencen.

Dem, som var tæt på bliver ‘ærgerlige’ over, at de virkelig troede på, at det kunne blive dem, ‘hvor dum er jeg’.

Samt, gruppen som ved, at det aldrig bliver dem. De bliver igen bekræftet i den antagelse, ’tja, det var så det’.


Jeg vil ikke spilde tiden med at skrive hele listen af konsekvenser for tristhed, ligegyldighed og u-engagement hos medarbejderne. Men hvis du nogen sinde har set udtrykket på et barn, som 'igen' bliver ignoreret af mor eller far. Så ved du præcis, hvad det egentlig er, som sker. Og det sker hver gang, at én medarbejder fremhæves foran alle kollegerne, som den bedste af alle. Også selvom du ikke lige kan se det, med det blotte øje. Fordi voksne mennesker har lært, at skjule deres skuffelse. Særligt, når de er forberedt.


Jamen hvad gør vi så?

For det første, så spørg dine medarbejdere hvordan de mener at, anerkendelse i virksomheden skal føre til et større engagement, en daglig glæde og en smittende stolthed.


Hvis det skal være en konkurrence, så skab en fair konkurrence og gør det til en holdsport.

Lad fx øknomoiafdelingen være dem, som i oktober skal beslutte hvilken afdeling, der skal modtage ‘prisen’ og lad dem bestemme reglerne denne gang.


Den afdeling:

  • Som altid husker at aflevere deres bilag til tiden.
  • Som ofte udviser forståelse for økonomiafdelingens omhyggelighed.
  • Som er bevidste i deres daglige arbejde, for at virksomheden skal have en sund økonomi.


Hvis det handler om, at samtlige medarbejdere vitterlig gerne VIL anerkende Bente, fordi hun ER fantastisk.

Så gør det, fordi hun fortjener det og ikke fordi, at det er hendes tur i rækken, den første onsdag i måneden. Bare gør det. Når lysten er der og det har en større betydning for alle, at give Bente denne særlige anerkendelse, inklusive Bente selv.


Hvis det handler om at motivere en bestemt adfærd, skal medarbejderne have anerkendelse mere end én gang om måneden.

Ellers får man det omvendte af situationen i Anva. Straks efter at udnævnelsen af månedens medarbejder, daler engagementet i gruppen. Fordi nu er der en måned til næste gang, hvor gruppen samles igen med blandende følelser. Alle ved, at ledelsen har sat deres ‘anerkendelses-lup’ på pause. Så kritik, ligegyldighed og umulige krav fra både medarbejdere og ledere, kan igen få lov at fylde i det daglige.


Gør det i stedet til en kultur, at anerkende indsatsen hver gang en opgave, et møde eller en arbejdsdag slutter. Og anerkend alle for denne indsats.


En stor afsløring er, at medarbejdere faktisk ikke er dumme.


Når lederen fx anerkender medarbejderne for deres forståelse for kundernes behov. Så ved medarbejderne udmærket godt, om de selv fortjener denne fælles anerkendelse eller ej.

Men de bevarer håbet om, at lederen alligevel bemærkede noget godt hos dem, som de ikke selv kunne se. Fordi de blev inkluderet i anerkendelsen. Og dét, mine damer og herrer, er motiverende for deres fremtidige adfærd.


1. Fordi de vil gerne have anerkendelse. 2. Fordi de gerne vil ‘føle’, at de har fortjent anerkendelsen. 3. Fordi de bliver anset for at være inkluderet i gruppen, som gør noget godt.

Ps. Hvis der følger en økonomisk belønning med, så handler det ikke længere om anerkendelseskultur. Så hører det ind under belønningsbetingelserne.


Derfor …


Sæt gang i dialogen med medarbejderne og tænk over udsagnet: Det som opleves mest motiverende i en medarbejdergruppe er, når anerkendelsen kommer fra alle, til alle, om alle.


Hvordan ønsker I at anvende anerkendelse hos jer?

  • Er det sjovt med konkurrencer og hvordan kan I skabe en fair konkurrence, som motiverer engagementet (interessen og forpligtelsen) for arbejdet hos jer alle?
  • Hvad vil I bemærke hos hinanden, som I kan værdsætte, påskønne, anerkende og rose?
  • Hvilke anerkendelses-metoder kender I, som I vil benytte på passende og varierede måder?


Alle fortjener, at gå hjem fra jobbet hver eneste dag og vide, at deres indsats havde betydning. Udfyld selv listen, med de fordele det giver for både medarbejderne og virksomheden.


Kære leder, hvad mener du at anerkendelse skal føre til og hvordan skal 'redskabet' anvendes?

Bloggen er skrevet af Mette Berner ​ MOVING YOU MOTIVATION.Vi arbejder med motivation, engagement og verdensklasse samarbejde.Dit næste kursus?

Find den akutelle kursusplan i Strategisk Motivation og lær at ​bruge MOVING YOU MODELLEN i din ledelse af hele teamet. 


Kurset til LEDER GRUPPEN afholdes efter aftale med jer.

​Få idéer og hjælp

​Få inspirerende ideer og indsigter. ​​ Hvordan ​opnår I Verdensklasse Samarbejde?

Hvordan ​yder I Excellent Kundeservice?

Lær hvordan din ledelse bliver ​lettere i dagligdagen og mere motiverende til den adfærd, som I ønsker mest.

Frydenlundsvej 30 A - 2950 Vedbæk

Tlf. nr.:  +45 2855 9579

​Web: Strategic-Motivation.com